suomi_finland_100

Made by Finland – mistä kaikki alkoi

Ensin oli toive jäsenyrityksiltä. Toive tehdä jotain yhdessä, kun itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta. Kyllä, olimme samaa mieltä siitä, että Suomen juhlavuosi on oikein hyvä ajankohta puhua suomalaisesta työstä. Ansaitseehan suomalainen työ aina tulla näkyväksi, oli juhlavuosi tai ei.

Siispä tuumasta toimeen. Tarvittiin teema, jonka alla voisimme tuoda esiin monenlaista suomalaista työtä. Suomalaisen Työn Liiton myöntämien merkkien mukaan halusimme puhua suomalaisen valmistuksen ja palvelun (Avainlippu) puolesta, muistuttaa muotoilu- ja suunnitteluosaamisen merkityksestä (Design from Finland) ja nostaa esiin toimijoita, joiden liiketoiminnan ytimessä on vahva yhteiskuntavastuun kantaminen (Yhteiskunnallinen yritys).

Meillä on Suomessa valtavasti hienoa osaamista. Uskomme, että osaaminen syntyy myös siitä, millainen yhteiskuntamme on. Varhaiskasvatus, koulutus, tapamme tehdä töitä. Osaamisemme syntyy siitä, millainen Suomi on. Tästä sai alkunsa Made by Finland. Osaamisemme on Suomen aikaansaamaa.

Halusimme ottaa mukaan hippusen historiasta. Suomalaisen työn historiakatsausta emme päätyneet tekemään, vaikka 105-vuotiaana suomalaisen työn puolestapuhujana Suomalaisen Työn Liitto onkin nähnyt työn muutoksen ja murroksen. Päätimme, että haluamme ensisijaisesti puhua siitä, mitä Suomessa osataan nyt ja siitä, mihin me olemme menossa. Miten rakennamme tulevaisuutta? Seuraavat sata vuottahan ovat jo nimittäin työn alla.

Kuva: Suomi 100 / Suvi-Tuuli Kankaanpää

Yhdessä tehden 1+1=3

Suomi 100 -juhlavuoden teemana on Yhdessä. Mekin olemme monta kertaa nähneet, että 1 + 1 = 3 ja yhteen hiileen puhaltaminen saa aikaan sen parhaan roihun.

Nyt olimme tekemässä jotakin niin suura, että tarvittiin kumppani kampanjan suunnitteluun. Joten puhelin käteen, sen jälkeen palaveripöydän ääreen tunnustelemaan, kenen kanssa yhteinen sävel voisi löytyä. Mainostoimisto Ivalo, jonka esityksissä vilahtaa norsu pohjoisen valkoisilla hangilla, vakuutti meidät siitä, että yhdessä heidän kanssaan voisimme saada aikaan jotain meille uutta. Matkan varrella mukaan on tullut muitakin tärkeitä yhteistyökumppaneita, joiden kanssa rakennamme juhlavuotta yhdessä. Kiitos myös teille Miltton, Solid Angle ja Voitto, että kuljette tätä matkaa kanssamme.

Kuva: Suomi 100 / Katja Lösönen

Suomen työelämä on Euroopan, jopa maailman parasta

Aloimme jo keväällä 2016 puhua ajatuksistamme ja Made by Finland -teemasta avoimesti moneen eri suuntaan.

Suomalaisessa työelämässä on paljon vahvuuksia. Meillä on vahvaa osaamista, osaamme tehdä yhteistyötä ja työelämämme on maailman turvallisinta. Sen kertoo myös tuore Suomen työelämäbrändiä koskeva raportti.

Seuraavaksi kokoushuoneessa istuikin vanhoja ja uusia tuttuja Työelämä 2020 -hankkeesta, TEKESistä ja Työterveyslaitokselta. Meitä yhdistää halu kehittää ja uudistaa työelämää, tarkastella sitä eri näkökulmista, tuoda esiin suomalaisen työelämän vahvuuksia. Haluamme tarkastella sitä, miten Suomessa ja suomalaisilla työpaikoilla tehdään töitä. Mistä meidän kannattaa olla erityisen ylpeitä? Näistä teemoista kuulette lisää vuoden mittaan!

Lihaa luiden ympärille

Strong is the new skinny, alettiin puhua muutama vuosi sitten. Kun me liiton suunnasta puhumme suomalaisesta osaamisesta, meille sitä lihaa luiden ympärille ovat yritykset. Turhaan huutelemme ”Rinta rottingille, suomalainen! Kyllä meillä osataan!” jos emme näytä, että mitä.

Tämän kampanjan alla haluamme tuoda esiin suomalaisia yrityksiä, tarinoita yritysten, tuotteiden ja palveluiden takana. Uutta luovaa työtä, innovaatioita, mutta ihan yhtä lailla kertoa arkisia tarinoita aura-auton kuljettajasta puutarhuriin, kokkiin, sairaanhoitajaan ja näyttelijään. Jotta tämä onnistuu, tarvitaan yhteinen tavoite, taas tapaamisia neuvotteluhuoneissa, innostusta, ideointia ja pikkubussin verran kumppaneita. Kiitos Autismisäätiö, Destia, Evondos, Kaunialan sairaala, Keskinäinen Vakuutusyhtiö Turva, Lammin Ikkuna, Lääkärikeskus Aava, Merikratos, MPY Palvelut, Oral, Hammaslääkärit, Palmia, S-Pankki, Suomen Komediateatteri, UPM Biopolttoaineet, Betesda-Säätiö, Design Reform, Eedi Asumispalvelut, Fimlab Laboratoriot, Hillamel, Kemppi, Lujatalo, Oras ja Topi-Keittiöt sekä 60 muuta jäsenyritystämme – teillä kaikilla tehdään upeaa työtä! Kiitos, että olette mukana.

… ja tästä se lähtee!

Ivalon kanssa syntyi ajatus filmistä, jossa tulevaisuuteen katsotaan lasten haaveiden kautta. Klaus Härö sai käsikirjoituksesta irti parhaan mahdollisen. Tunnelman viimeisteli Juri Sepän säveltämä musiikki. Filmin voit katsoa täällä.

Sivustoltamme löydät tarinoita suomalaisesta työstä – voit myös jakaa oman tarinasi sivustolle. Katso välähdyksiä suomalaisen työn arjesta ja juhlasta Instagramissa. Avaa ovi suomalaiseen osaamiseen lokakuussa, jolloin järjestämme Suomen suurimmat avoimet ovet! Pysy kuulolla tapahtumista seuraamalla Facebook-sivuamme.

Vuosi vaihtui jo kuukausi sitten, meidän juhlavuotemme alkaa nyt. Toivon, että vuotemme avaa ovia nähdä ja kokea, mitä kaikkea meillä Suomessa osataan ja saa myös sinut tuntemaan ylpeyttä osaamisestamme.

Tämän päivän hyvinvointi on rakennettu työllä. Sinnikkyydellä ja sisulla, yhteistyöllä, siihen uskoen ja luottaen, että meistä on mihin vaan. Samoilla eväillä rakennamme myös tulevaisuuden hyvinvointia. Seuraavat sata vuotta ovat jo työn alla.

Reetta Mentu
Kirjoittaja on Suomalaisen Työn Liiton markkinointipäällikkö, joka vetää Made by Finland -kampanjaa.