suomi_finland_100

Mihin 100-vuotias Suomi nojaa tulevaisuudessa?

Istuskelin tällä viikolla junassa matkalla töistä kotiin, kun viereeni istu pari nuorta aikuista. En voinut olla kuulematta heidän ajatustenvaihtoaan Suomen tulevaisuudesta.

Vieressäni istuva nuori mies sanoi: ”Meidän pitää vaan olla sinnikkäitä ja uskoa itseemme. Tieteessä ja teknologiassa on tulevaisuus.” Nuori nainen puolestaan totesi: ”Just niin, Suomi on kansainvälisesti kärjessä esimerkiksi koulutuksessa, turvallisuudessa, tasa-arvossa ja korruption vähyydessä. Kun keskitymme siihen, mitä hyvää meillä on ja tsempataan asioissa, joissa voisi mennä paremmin, niin saamme loistaa kansainvälisesti jatkossakin.”

Jäin pohtimaan kuulemaani keskustelun pätkää, jossa selvästikin ruodittiin Suomen tulevaisuutta. Ajat ovat epävarmat, mutta näissä kahdessa henkilössä huokui usko tulevaisuuteemme ja Suomen menestykseen jatkossakin. Made by Finland -kampanjatutkimuksessamme kysyimme kansalaisilta mitä he nostaisivat Suomen tärkeimmiksi menestystekijöiksi tulevaisuudessa. Ehdottomaksi ykköseksi nousi korkeatasoinen ja tasa-arvoinen koulutus. Yli kolmasosa suomalaista oli tätä mieltä. Tähän on itsekin helppo yhtyä, sillä korkeatasoinen ja tasa-arvoisuuteen perustuva koulutus on tähänkin asti ollut Suomen menestyksen kulmakivi.

On hankala ennustaa, miten koulutus muuttuu tulevaisuudessa. Koulutus tulee joka tapauksessa tulevaisuudessakin tarjoamaan työkaluja, joiden avulla selviämme työelämän muuttuvista vaatimuksista. Uuden tiedon omaksuminen ja joustavuus tulevat olemaan tulevaisuudessakin pitkään taitoja, joita työelämässä kaivataan.

Myös teknologia ja innovaatiot olivat suomalaisten mielestä tärkeitä menestyksen ja tulevaisuuden kivijalkoja. Teknologia ja innovaatiot nousivat kolmanneksi tärkeimmäksi tekijäksi kansalaisten mielestä, erityisesti nuoret ja toimihenkilöt olivat tätä mieltä. On vaikea olla eri mieltä nuorten kanssa näistäkään tulevaisuuden menestystekijöistä, sillä innovaatiot syntyvät osaavan ja koulutetun työvoima avulla, joka hallitsee teknologian käytön.

Selvityksen mukaan toiseksi tärkeimmäksi Suomen menestystekijäksi tulevaisuudessa nousi puhdas luontomme. Luonnon ja puhtaan ilman merkitystä ei voi vähätellä, sillä niiden arvostus on vain kasvamassa. Suomi on ollut jo pitkään nosteessa matkailukohteena ja hiljaisuus ja puhdas luontomme on monelle luksuskokemus. Lonely Planet valitsi Suomen kolmanneksi parhaaksi matkailukohteeksi tänä vuonna, ja maailman suurin matkailulehti National Geographic Traveler on valinnut Suomen 21 parhaan matkailumaan joukkoon vuodelle 2017. Perusteluissa korostetaan hiljaisuutta ja luontoa vetonauloina.

Juuri ennen poistumistani junasta kuulin nuoren miehen sanovan, ”Musta Suomen tulevaisuus näyttää tosi hyvältä, meillä on ahkeraa ja osaavaa porukkaa. Suomalainen yhteiskunta on vakaa.” Siinä tuli se kuningasajatus, mitä olen pyöritellyt päässäni jo pitkään. Jos me vain pystymme ravistamaan harteiltamme turhan vaatimattomuuden ja luovuutta jarruttavan ”Ei tämä kuitenkaan onnistu” -asenteen, pystymme mihin vain. Rakennetaan yhdessä Suomelle loistavat seuraavat sata vuotta.

Jokke Eljala
Kirjoittaja on Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö