suomi_finland_100

Mitä töissä tänään?

Se oli taas tavallinen maanantai. Puhelin pirahti ensimmäisen kerran jo kiskoessani sukkahousuja jalkaan. Yhdellä kädellä nyhdettynä nekin napsahtivat kahtia. Olkoot, perkuleet. Niitä kuitenkaan kukaan näe.

Näin alkoi erään lappilaisen maanantainen työpäivä. Maaliskuussa käynnistyneen #Mitätöissä-kampanjan aikana kootaan tarinoita työelämästä tämän päivän Lapissa. Työelämää kehittävän Työelämä 2020 -alueverkoston käynnistämän kampanjan tavoitteena on saada läpileikkaus 2010-luvun lappilaisesta työelämästä ja jakaa tietoa erilaisista töistä ja työkäytännöistä työtä tekevien itsensä kertomana.

Kampanja syntyi oivalluksesta, että aika vähän loppujen lopuksi tiedämme siitä, mitä tututkaan ihmiset työpäivänsä aikana käytännössä tekevät. Aluksi alueverkoston eri aloilla toimivat jäsenet alkoivat keskenään jakaa tarinoitaan työpäivistään. Tarinat osoittautuivat niin kiinnostaviksi, että alueverkostossa haluttiin kuulla myös muiden lappilaisten työpäivistä.

Kello 6:40 pääsin aloittamaan moottorimarssin Sallaan. Keli oli kohtalaisen haastava, sillä paikoittain lämpötila kävi pakkasen puolella ja sumua riitti kaikkien vesistöjen lähettyvillä. Porojen, ja yhden hirven, väistelyn jälkeen pääsin perille Sallaan ensimmäiseen sovittuun tarjouspalaveriin.

Tarinoista kuvastuu lappilaisen työn monimuotoisuus ja työympäristöjen vaihtelevuus: tuulessa ja tuiskussa ajetaan satoja kilometrejä asiakastapaamisiin, perehdytään aivan uusiin aihepiireihin, tehdään etätyötä auringonpaisteisessa kotikeittiössä. Joskus työ on lumikenkäkävelyä ulkomaisten matkailijoiden kanssa. Monille työ ja vapaa-aika lomittuvat ja lappilaisten kiinteä luontosuhde tulee näkyville useassakin kuvauksessa.

Solumuoviset pyllynalustat, teleskooppimakkaratikut, hillakuviokupit, lovikkalaiset ja sitten hakkaamaan syttöjä liiteriin. Muutaman sytön (tervasen) sujautin pussiin ja pussin reppuun. Tykkään olla ulkona töissä.

Pohjimmiltaan työssä on kysymys siitä, että tehdään asioita ihmisiltä toisille ihmisille – tunteita unohtamatta. Työ motivoi, innostaa ja palkitsee, mutta myös harmittaa, väsyttää tai puuduttaa. Näin kuvaa työtään eräs kirjoittaja:

Nämä muistisairaat ihmiset ei ole yhtenäkään päivänä samanlaisia, löytyy aina jotain yllättävää. Työ on siinä mielessä palkitsevaa kun huomaa kuinka onnellisia nämä on vähästä. Pienestä hetkestä jonka viettää vierellä. Olisi kyllä aivan ihanaa kun olisi enempi aikaa tehdä muutakin kuin syöttää vessattaa ja suihkuttaa.

#Mitätöissä-kampanja jatkuu vielä 15.5.2017 asti. Kuka tahansa lappilainen voi jakaa tarinan työpäivästään, oli työ mitä ja millaista tahansa: yrittäjyyttä, palkkatyötä, pätkätyötä, vuorotyötä, vapaaehtoistyötä. Kaikki tarinat työstä ovat arvokkaita. Yhdessä rakennamme kuvaa tämän päivän työelämästä.

Päivä jatkuu, Avaan ovet n. klo 16, sisään hiippailee kummallista hupparikansaa laput korvilla ja puhelimet kädessä. ”Onko pingismailat missä?” kuuluu huudahdus, ”Kaapissa!” vastaan. Kohta kuuluu tikka-tokka-tikka-tokka.. Päivän ensimmäiset pelit ovat käynnissä. ”Onko joku keittäny kahvia?” – On. Aina joku.

Kampanjan verkkosivut: tyoelama2020.fi/kerro_tyopaivastasi_kampanja
Facebook: #Mitätöissä

Kirjoittajat:
Lapin Työelämä 2020 -hankkeen alueverkoston puolesta Pälvi Rantala (yliopistolehtori ja tutkija, Lapin yliopisto) ja Satu Huikuri (johtava asiantuntija, Lapin ELY-keskus).