suomi_finland_100

Tervetuloa meille! Fenno Optiikka ja Näköasiantuntijat

Tervetuloa meille -viikolle osallistuvat kotimaiset optiikkaketjut Fenno Optiikka ja Näköasiantuntijat tekevät yhteistyötä suomalaisen näön hyväksi. Fenno Optiikan ja Näköasiantuntijoiden optikkoyrittäjät Heikki Nevalainen ja Riitta Jutila kertovat kampanjasta kuivasilmäisyyttä vastaan.

Suomalaisten optiikkaketjujen Fenno Optiikan ja Näköasiantuntijoiden verkostoihin kuuluu yhteensä sata suomalaista pitkän linjan optikkoliikettä ympäri maan. Yhtiöt päättivät yhdistää voimansa saadakseen äänensä paremmin kuuluviin todettuaan ajatuksissaan ja toimintatavoissaan olevan paljon yhteistä.

”Optinen toimiala on hyvin pieni, ja optikot ovat usein olleet kurssikavereita tai tulevat samalta paikkakunnalta”, Korja kertoo. ”Miksipä ei tehtäisi enemmän yhteistyötä, jotta erottuisimme mm. suomalaisuudella muista alan ulkomaisomisteisista ketjuista.”

Suomalaisuus onkin molempien verkostojen toiminnan ytimessä: Korja kuvailee suomalaisuutta kaiken yritystoiminnan lähtökohdaksi, ja Jutila puolestaan kertoo ylpeänä yritysten suosivan suomalaisia valmistajia aina kun mahdollista. Fenno Optiikka myös valmistaa omaa Titan-mallistoansa, jonka suunnittelussa ja toteutuksessa kuunnellaan asiakkaiden toiveita.

Silmälasit ovat osa identiteettiä

Jopa 70 % suomalaisista käyttää silmälaseja elämänsä jossain vaiheessa, joten hyville optikkopalveluille on todellista kysyntää. Asiantuntija osaa auttaa paitsi hyvän näkemisen saavuttamisessa oikeilla vahvuuksilla, mutta myös hyvännäköisten kehysten etsinnässä – ovathan silmälasit usein ensimmäinen asia, jonka ihmiset näkevät.

Jutila muistaa erään asiakkaan, joka oli etsinyt sopivan kokoisia laseja kapeille kasvoilleen jo pitkään. Ketjuliikkeiden vaihtoehdoista ei löytynyt hänelle yksiäkään oikeankokoisia kehyksiä, joten asiakas ajoi 100 km Jutilaa tapaamaan. Yllätyksekseen hän löysikin liikkeestä kahdeksat sopivat kehykset, ja ongelmana oli enää mieluisimpien valitseminen. Silmälaseista tuli asiakkaalle haitan sijaan mieluinen asuste.

Kannattaakin suosia lähioptikkoa, jolloin ansiosta asiakasta palvelee aina sama henkilökunta. Optikot tuntevat asiakkaansa vuosien kokemuksella ja tietävät heidän vaatimuksensa ja mieltymyksensä. Myös tuotevalikoima on valittu paikallisesti juuri omia asiakkaita ajatellen, ja valikoimista löytyy usein ketjuliikkeitä paremmin erikoismalleja: ”Pienillä yksityisillä optikkoliikkeillä on ketterämpää palvelua”, Jutila kehuu.

Kuivasilmäisyys on yleinen vaiva

Näkemisen haasteet ovat muuttuneet muutaman vuoden aikana huimasti: näkemistä ei enää niinkään rasita kirjojen ja lehtien lukeminen, vaan useat, kirkasnäyttöiset laitteet. Katselu on siirtynyt entistä enemmän lähipainotteiseksi ja se rasittaa silmiä.

Näyttöpäätetyöskentely voi aiheuttaa myös kuivasilmäisyyttä, josta kärsiikin joka kolmas suomalainen. Fennon ja Näköasiantuntijoiden ensimmäinen yhteinen palvelulanseeraus koskettaa juuri tätä ongelmaa – esimerkiksi Tervetuloa meille -viikolla vahvasti esillä olevan Kuivan silmän kunnon palvelun avulla opastetaan suomalaisia palauttamaan silmiinsä oikea kosteustasapaino. Löytyypä joistakin liikkeistä jopa kuivasilmäisyyden hoitamiseen tarkoitettu keratografi-laite.

”Jos laseilla ei näekään niin hyvin kuin oli tarkoitus, kyse voikin olla kuivista silmistä. Kun kuivasilmäisyyttä helpotetaan, silmälasitkin alkavat toimia”, Korja selittää.

Kuivasilmäisyydestä kielii esimerkiksi silmien punoittaminen, vuotavat tai vetistelevät silmät, roskan tunne silmissä sekä vaihteleva näkö. Vaivaa aiheuttavat näyttöjen liiallisen tuijottamisen lisäksi muun muassa eräät krooniset taudit, lääkeaineet ja ilmastointi. Yleisimpänä hoitona käytetään kosteuttavia silmätippoja, mutta myös ravintoaineilla on suuri vaikutus: esimerkiksi pähkinät ovat oiva apu kuivasilmäisille.

Apua ongelmaan kannattaa etsiä, sillä oikeanlainen hoito voi parantaa näkökykyä huomattavasti: ”Erään tekemäni näöntutkimuksen aikana selvisi, että asiakkaalla on hyvin kuivat silmät. Ehdotin, ettemme vielä laita silmälaseja tilaukseen, vaan hoidamme ensin kyynelnestettä parempaan kuntoon”, Jutila kertoo. ”Muutaman viikon kuluttua kyynelneste oli jo huomattavasti paremmassa kunnossa, ja uusien silmälasien voimakkuudesta tuli paljon aiempaa pienempi.”

Tervetuloa meille!

Fenno Optiikka ja Näköasiantuntijat ovat mukana Tervetuloa meille -viikossa 9.–14.10., jonka aikana kaikki näköasioista kiinnostuneet pääsevät tutustumaan optiikan maailmaan tarkemmin. Yhteisen kantavan teeman muodostavat Kunnon palvelu -kuivasilmäpäivät, joita tullaan viikon aikana näkemään melkeinpä jokaisella paikkakunnalla. Liikkeissä tehdään kuivien silmien tutkimuksia, ja kuivasilmäisyyden tutkimiseen ja hoitoon koulutetut optikot ja asiantuntijat kertovat vinkkejä vaivan parempaan hoitamiseen. Tämän lisäksi vierailijat pääsevät seuraamaan silmälasien valmistamisen käsityötä. Luvassa on myös tuote-esittelyjä merkeiltä, joita ei muista optikkoliikkeistä löydy. Tervetuloa!

Katso kaikki Tervetuloa meille -viikon tapahtumat »