”Kun onnistuu.” Näin toteaa Palvelukoti Kotivallin asukas Petri kysyttäessä mikä tekee hänet onnelliseksi.

Huhtikuinen päivä Sipoon Kotivallissa on ehtinyt jo alkuiltaan. Kuuden ryhmäkodin erilaisilla asukkailla on tänäänkin ollut useita vaihtoehtoja viettää oman näköisensä päivä. Petrin päivään on tänään kuulunut normaalien rutiinien lisäksi tärkeä luottamustehtävä. Hän on ottanut kameran käteensä ja lupautunut valokuvaamaan meille oman arkensa merkityksellisiä asioita Kotivallissa.

Betesda-säätiö, johon Kotivallikin kuuluu, on mukana Suomalaisen Työn Liiton Made by Finland -kampanjassa, jossa nostetaan päivänvaloon kannustavia esimerkkejä ja tarinoista suomalaisesta osaamisesta ja vastuullisesta toiminnasta. Kotivallissa kuntoutuksen johtoajatuksena on asukkaiden kuuntelu ja osallistaminen, ja parhaiten se toteutuu juuri näin: kysymällä asukkailta itseltään mikä tekee heille kodista kodin.

Petrin mielestä arjessa pärjää ja onnistuu parhaiten kun on vahvat rutiinit. ”Kun tulee asiat hoidettua”. Aamuvirkku herää päivittäin samaan aikaan ja lukee useimmiten päivän lehden. Tänään on puuro ollut aamun kohokohta.

Päivän valokuvaustehtävä on Petrin mielestä ollut selvästi kiinnostava ja tuonut erityisen merkityksen päivään. On niin monia asioita, jotka tekevät Kotivallista kodin. Petri kertoo, että jotkut kuvat ovat paremmin onnistuneita kuin toiset, mutta silti kaikki kuvat ovat oleellisia.

Kuvia katsellessamme ja parhaita valitessamme onkin helppo ymmärtää valinnan vaikeus. Jokainen kuva kertoo oman tarinansa, joka on tarina Petristä itsestään, hänen kiinnostuksensa kohteista. Kun pysähdymme kuvien äärelle, hyvä valokuva saa monta merkitystä. Kuviin kanavoituu omat tunteet ja se jos jokin tekee niistä merkityksellisiä ja hyviä kuvia.

Ryhmäkodissa Petriä ilahduttaa yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. Lounaankin hän nauttii mielellään ryhmäkodin sijasta Kotivallin Ravintola Metsätähdessä. ”On mukavaa, kun on useampi ihminen. Mukava istua ihmisten kanssa.” Jos tänään ei aika olisi lentänyt siivillä valokuvatessa, olisi hän mielellään osallistunut johonkin virkistävään tekemiseen yhdessä muiden kanssa.

Toimintaterapeutti Alli lupailee, että saattaa se Petrin kaipaama Tietovisa vielä tällekin päivälle järjestyä. Jollei hän sitten halua katsoa televisiosta hiihtoa tai jääkiekkoa, joita tuli edellisenäkin päivänä seurattua.

Kotivallissa Petri voi muiden tapaan osallistua myös itselleen merkityksellisiin arjen askareisiin, jotka tukevat yksilöllistä kuntoutusta. Petrille on tärkeää pärjätä arjessa ja saada onnistumisen elämyksiä. ”Kun saa pöydän pyyhittyä niin, ettei muruja tipu lattialle”.
”Pesukoneen tyhjennys ja täyttö.” Eiliseltä on jäänyt erityisesti mieleen pyykinpesu, joka motivoi, koska saa puhdasta päälle.

 

Petri kertoo, että joskus tulee valvottua kun tulee mietittyä jotain asiaa. Kuka silloin voi auttaa? ”Käyn juttelemassa muille.” Asiat kuulemma yleensä ratkeavat kun pyytää apua asukastovereilta tai henkilökunnalta. Joskus on esimerkiksi puhelimen käyttö aiheuttanut sellaista päänvaivaa.

Kotivallissa asukkaat voivat elää oman näköistä elämää ja saada voimavarojaan tukevaa apua henkilökunnalta. Itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen ja arvostaminen on kaiken lähtökohta. Asukkaan arvostaminen näkyy tavallisissa arjen kohtaamisissa. Ymmärrys tarkoittaa myös läsnäoloa asukkaan ehdoilla ja silloin kun se on tärkeää hoidollisesti. Petrinkin kielenkannat aukenevat kun voi jutustella rennossa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä.

Petri on selvästi luontoihminen. Kameran kanssa on lähdetty myös ulos. Kotivallissa ei eletä ympäröivästä maailmasta erillään ja vielä nytkin, illansuussa, Petri tykkää lähteä lenkille lähimaastoon. Siellä napsitaan vielä jokunen kuva ja ikuistetaan Petrikin mielimaisemissaan.

Luonnon rauha tekee selvästi hyvää ja huhtikuisessa illassa on monenlaista kuvattavaa. Mikä on Petrin mielestä hyvää Suomessa? ”Täällä on hyvä liikkua eri paikoissa. Täällä riittää toimintaa.”

Ulkomaisen vieraan Petri veisi markkinoille. ”Esimerkiksi vappuna kaupungille. Sellaiseen paikkaan, jossa olisi ihmisiä, ilmapalloja ja ohjelmaa.” Ei hassumpaa! Suomalaiset traditiot ovat tärkeitä. Jos vielä olisi lämmintä ja kesäistä, olosuhteet olisivat Petrin mielestä parhaat mahdolliset.

Ennen tärkeitä iltarutiineja – hampaiden harjausta ja sängyn sijaamista – juttelemme päivän kulusta ja onnellisuudesta. Parasta päivässä on ollut valokuvaus ja mukavat keskustelut. Petri toivoo, että kun tekee jotain, se onnistuu. Että menestyy jossain.

Tänään päällimmäisenä Petrin mielessä on onnistumisen tunne.

On ollut kiva kuvata. Valokuvauksen olen oppinut. On tullut onnistuneista kuvia.

Palvelukodit

Betesda-säätiön palvelukodit ovat ikäihmisiä, mielenterveys- ja päihdekuntoutujia ja vammaisia varten rakennettuja koteja. Kolmessa palvelukodissa, Kotivallissa Sipoossa, Jokelassa Lohjalla ja Hopeassa Vantaalla, on yhteensä 230 asuntoa. Lisäksi asumista täydentävät kaksi tukiasuntoa Lohjalla ja Nikkilässä.

Kaikissa palvelukodeissa on ravintolat, joihin kyläläiset voivat tulla nauttimaan herkullisen kotiruokalounaan.

Yhteiskunnallinen yritys -merkki kertoo, että yritys on perustettu yhteiskunnallista tarkoitusta varten ja voitosta suurin osa kanavoituu yhteiskunnalliseen hyvään.