suomi_finland_100

Avainlippu ja kesäillan lumo

Avainlippu ja kesäillan lumo

Oli lämmin kesäilta huvitan terassilla. Linnut lauloivat ja aurinko painui mailleen järvenselän taakse. Mitä! Terassille levisi vastenmielinen viemärin lemu vaikka lähin viemäri oli kilometrien päässä.

Lähempi tarkastelu osoitti, että lemu tulisi perinteiseen tapaan maahan haudatuista keittiön ja käymälän jätteistä. Maassa ne eivät hapen puutteen vuoksi kompostoituneet vaan alkoivat mädätä ja siitä syntyi paha viemärinhaju.

Mentiin kauppaan ja haluttiin ostaa toimiva ratkaisu ongelman poistamiseksi. Keittiöjätteille löytyi kompostori. Käymälään oli tarjolla vain perinteistä saavia kaunisvärisempiä ja muodikkaampia kauppiaan kutsumia ”kompostikäymälöitä”. Mitään biologista parannusta ei ollut tarjolla.

Suomalainen ei moiti vaan toimii. Hankki lisätietoa biologiasta ja osti ruostumatonta peltiä sekä hitsauslaitteet. Parin vuoden päästä osoittautui, että uusi käymälä toimi juuri niin kuin piti: ei haissut eikä tarvinnut käytön yhteydessä kuiviketta, josta osa leviää aina lattialle. Suurin osa nesteestä haihtui ja loput tuli ulos poistoputkesta biologisesti puhdistuneena valmiina koristepensaille. Kiinteä jäte oli täysin kompostoitunutta ja voitiin levittää sellaisenaan pihan kasveille hyvänä orgaanisena lannoitteena. Vastenmielinen perinteisen huussin tyhjennys ja tarve erilliseen jälkikompostointi olivat enää menneen ajan muistoja.

Tuote patentoitiin ja tuotteistettiin. Valmistus tapahtui Suomessa, joten syntynyt täysin uudenlainen Ekolet-kompostikäymälä voitiin hyvällä omallatunnolla varustaa arvostetulla Avainlipulla merkiksi suomalaisesta tuotteesta ja korkeasta laadusta.

Tutustu tarkemmin